Mancatul compulsiv / Cauze psihologice




                                                       Mancatul compulsiv
                                                         Cauze psihologice


                  Capitalismul ne-a acaparat si acest fapt este vizibil. Tehnologia este intr-o continua evolutie pe o piata competitiva, bazata pe consum. Ai indraznit vreodata sa te gandesti de unde vine nevoia de a acumula din ce in ce mai mult?? 
Tehnica palniei ne ajuta sa vedem in ansamblu din afara spre interior de unde pornesc toate acestea.
Am pornit de la societate, acest macrosistem care ne ,,ajuta,, sa fim controlati si pe deasupra sa mai si platim pentru asta. Mcdonalizarea societatii este doar un exemplu, e o chestiune rationala si calculata. Modelul fast-food este modelul perfect oferit ca metoda eficienta pentru satisfacerea rapida nevoilor. Astfel de exemple nu se gasesc doar in sfera aceasta, mai exista fenomenul Ikea si multe altele. Am folosit astfel de exemple pentru a introduce notiunea de ,,societate bazata pe consum,, ceea ce nu este gresit ci este ceea ce ni se induce...unii ar spune astea sunt vremurile si ne lasam dusi de val(multe de discutat)...

Revenind la ale noastre, nu as fi abordat acest subiect daca nu m-as fi aflat personal in postura de a investiga acest fapt pentru a-l intelege. Pentru ca m-am gasit de multe ori in fata frigiderului mancand fara oprire sau aflandu-ma in supermarket ma trezeam cu diferite chestii in cosul de cumparaturi, lucruri pe care le gaseam nefolositoare, dar le cumparam totusi ca sa fie acolo...da recunosc poate pentru ca parintii mei au trait in vremea cand luai chestii cu ratia sau stateai la coada de la 4 dimineata pentru 1L de lapte si nevoia asta de a acumula, de a avea chiar daca nu iti trebuie s-a transmis mai departe, dar acesta este un subiect destul de sensibil.

Mancatul nevoie fiziologica sau suplinirea unor nevoi ascunse?!

Nu o sa dau o definitie si nici nu o sa ma apuc sa dezvolt procesul in sine, insa voi vorbi despre particularitatile dezvoltarii psihologice ale acestui mecanism.

Stim ca viata nu incepe la nastere ci cu mult inainte, Dezvoltarea intrauterina este foarte importanta si nu este de mirare ca primele organe care se dezvolta sunt fundamentale: inima, plamanii si tubul digestiv. S-au facut multe studii pe partea aceasta a legaturii fatului cu mama. Desi dependent de mama, in aceasta perioada, copilul dezvolta si el numeroase tipuri de reactii, insa intre evenimentele externe traite de mama si dezvoltarea lui este o stransa legatura, emotiile puternice putand produce modificari ale chimismului sanguin care ar putea reprezenta baza in care se insereaza toate impresiile ulterioare. 
Nasterea este perceputa atat de mama cat si de copil ca un eveniment traumatic. Hranirea la piept a copilului face ca legatura cu mama sa sa fie una emotionala puternica. Dealungul dezvoltarii lui, copilului i s-a impus sa manance *daca nu o face nu va fi rasplatit sau va fi furat de catre tigani* in adolescenta daca nu i s-a impus sa manance, i s-a refuzat dreptul acesta pe motiv ca se ingrasa etc. De aici multe istorioare de genul...

part 1

Comments

Popular Posts